Zenit (rakettiperhe)

Zenit (ven. Зени́т, eli zeniitti) on Neuvostoliitossa kehitetty ja ukrainalaisen Južnoje-yhtiön suunnittelema ja Južmašin valmistama raskas kantoraketti.

Kehitysvaiheessa 1970- ja 1980-luvuilla Zenit toimi Energija-kantoraketin rakettimoottorin kehityksen koealustana, ja sen kaavailtiin korvaavan Sojuz-kantoraketin jopa miehitetyissä avaruuslennoissa.

Zenit-kantoraketin eri versioita laukaistaan Baikonurin avaruuskeskuksesta, ja laukaisija oli Sea Launch -yhtiö Tyyneltämereltä.

Kantoraketin ensimmäisen ja toisen vaiheen rakettimoottorit ovat venäläisiä. Zenit-3SL-kantoraketin ylin vaihe on venäläinen. Venäjä kaavaili korvaavansa osin ulkomaisen Zenit-kantoraketin ja muitakin kantoraketteja monitoimisella Angara-kantoraketilla. Angara on 2000-luvulla alkanut vaikuttaa hankkeelta, joka työllisti raketti-insinöörejä 1990-luvulla mutta ei tuota uutta kantorakettia. Baikonurista alettaneen huhtikuussa 2008 laukaista Zenit-2SLB-kantoraketteja kaupallisesti.

Sea Launchin operoimaa Zenit-3SL-kantorakettia on käytetty 25 kertaa, joista kaksi on epäonnistunut. Sen laukaisun hinta on halvimpia, ilmeisesti luokkaa 2 300–3 300 dollaria kilolta tai 35–50 miljoonaa dollaria kappaleelta.

Huhtikuussa 2014 Venäjän avaruusjärjestön johtaja Olog Ostapenko arveli Venäjän lopettavan Zenit-rakettien osien tuotannon - asia liittyi Ukrainan ja Venäjän federaation välisiin kiistoihin ja siihen, että vuoden 2013 alussa tapahtunut Sea Launchin Zenit-laukaisun epäonnistuminen johtui ukrainalaisista komponenteista.[1]

  1. http://www.space-travel.com/reports/No_Plans_to_Produce_Zenit_Rocket_in_Russia_999.html No Plans to Produce Zenit Rocket in Russia, SpaceDaily.com, 29.4.2014

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search